A LIKEaBIKE fabiciklik főoldala KOKUA a futóbicikli gyártó A Spiel Gut minősítésről Fa furóbicikli, gyermekbicikli galéria A LIKEaBIKE fa tanulóbicikli megrendelése Általános Szerződési Feltételek A LIKEaBIKE futóbicikli képviseletei A fa futóbicikli forgalmazó elérhetőségei

Spiel Gut (A jó játék) minősítés Németországban:

Az általunk forgalmazott összes termék a Spiel Gut minőségi pecséttel van ellátva, amelyet a gyermekjáték és gyermekjátékszer minőségvédelmi szervezete állít ki Németországban. Ez a szervezet tanácsadással foglakozik, tanácsot ad szülőknek, nevelőknek, gyártóknak és mindenki másnak, aki gyermekjátékokkal foglakozik. A szervezet 1954-ben alakult, alapítói orvosok, pszichológusok, pedagógusok, művészek és mérnökök voltak. Az ő ötletük az volt, hogy a játékelőállítóknak egy tudományosan megalapozott képet adjanak, hogy mit értünk Jó Játék alatt. Egyik fő feladatuk, hogy a szülők tapasztalatait, igényeit, véleményeit direkt a gyártókhoz juttassák.
A termékeket óvodákban, iskolákban, gyermekcsoportokban letesztelik, ezeknek eredményeit összegzik, és a gyártóhoz visszajuttatják. Ezek a tapasztalatok egy idő után letisztultak és kialakult az ajánlott és nem ajánlott gyermekjáték kategória. Eleinte több gyártó is ellenezte ezt, de ma már a Spiel Gut minőségpecsét a legfőbb mérték a köztudatban. Ma már minden játékgyártó e minősítés elérésére törekszik és ennek érdekében kikérik a szervezet véleményét, tapasztalait, kutatómunkáinak eredményeit, valamint a kritériumoknak megfelelni igyekeznek.


A jó játék kritériumai:
A játéknak a fantáziát ösztönöznie kell és nem korlátozni, mint például egy beszélő baba az ő szűkös beszédfordulataival. Minden gyerek fáradtság nélkül több és jobb kifejezést tud mindenre, amit a babájának mondania kellene.
Minél sokrétűbb, változatosabb a játéklehetőség, annál izgalmasabb, ösztönzőbb a játék, és így hosszabban marad érdekes:
- pl. egy utánfutó

A játék a környezeti tapasztalatokat követi, amelyek benyomással vannak a gyermek élményvilágára. Így a környezetben történt események mozdítják elő a játékot, például építkezés a ház előtt egy játékos építést.

A játék nagysága:
A kisgyermek jobban tud építeni nagyobb építőelemekkel, de egy óriás mackó nem alkalmas arra, hogy egy midenhova elkísérő társ legyen.

A mennyiség:
Minden játéknak a megfelelő mértékét meg kell találni, több építőkő és sín érdekesebbé teszi az építést, de egy baba tartozékokkal jobb, mint sok baba tartozék nélkül.

Anyag és tartósság:
A játékszer anyagának és tartósságának a játék céljához kell igazodnia.
Minden anyagból lehet jó és rossz játékot előállítani, de a gyermekjátékoknak különösen sokat ki kell bírniuk (de nem mindent). Csalódottság a legnagyobb játékrontó.

Konstrukció és mechanika:
Legyen különösen egyszerű és mindig érthető. Átlátható technika fontosabb, mint a modellhűség.
A forma és a szín is benyomással van a játéklehetőségekre, de a természethez való ragaszkodás előnyt jelentenek.(lehetőleg valósághű szín pl. a plüss állatoknál)
A biztonságnak az EU előírásnak kell megfelelnie, de abszolút biztonság nincs.
Minden gyereknek meg kell tanulnia, hogy a mindennapoknak vannak veszélyei, de a játékelőállítóknak törekedniük kell a megelőzésre.

Az ár:
A játék árát úgy ítéljük meg, hogy vegyük mindig figyelembe a következő szempontokat:
- inkább keveset, de minőségi terméket vegyünk
- legyen tartós, megbízható
- legyen felhasználható sokáig
- legyen eladható, ha már nincs rá szükség, ne kelljen a kukába dobni
- értékes játékot vásároljuk a gyereknek közösen


Mit tud még ezen kívül tenni?
Gondoskodjon helyről, időről a játékhoz.
Vegye ugyanolyan fontosnak gyermeke játékát, mint saját hobbiját vagy munkáját.
Mutasson komoly érdeklődést kritizálás nélkül.
Ajándékozza a megfelelő játékot a megfelelő időben és ne csak karácsonykor.
A gyerek korának nem megfelelő játék ajándékozása sikertelenséghez és csalódottsághoz vezethet.
A játékban való sikeresség önbizalmat és bátorságot ad.
Ne olyat vásároljon ami Önnek csinál jókedvet, hanem olyat, amely használata a gyereknek okoz örömet.